Hírek

Hírek

Meghívó a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program online záró konferenciájára - 2020. november 25.

« Vissza [ 2020. 11. 15. ]

2020. november 25-én kerül sor a magyar Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programjának online döntőjére, ahol a döntősök prezentálják jó gyakorlataikat, majd az esemény végén az Irányító Bizottság eredményt hirdet, és átadjuk a díjakat. Az idei fő téma: Helyreállítás és újjáépítés a járvány okozta károk enyhítésére – jól bevált önkormányzati innovációk. Ezen belül négy altémában versenyeznek a döntősök: idősellátás, társadalmi felzárkózás, közbiztonság és innovációk. 

 

Tisztelt Polgármester Asszony, Polgármester Úr!

Tisztelt Önkormányzati Szakemberek!

Rendkívüli időket élünk, és abban mindenki egyetérthet, hogy új korszak kezdődött a koronavírus járvány terjedése miatt. Jóslatok születnek a közeli, távoli jövőre nézve; az azonban bizonyos, hogy az önkormányzatok számos újfajta kihívással szembesülnek, és még újabbak jönnek. Az is biztos, hogy az innováció és a helyi közszolgáltatások fejlesztése, a helyi összefogás és a közösségek erősítése minden eddiginél nagyobb jelentőséget nyer.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program Irányító Bizottságában résztvevő szervezetek: Belügyminisztérium, e- Demokrácia Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Homo Oecologicus Alapítvány, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Kisvárosok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Országos Polgárőr Szövetség, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Ez a szakmai grémium a 2020-as pályázati kiírással és online tudásprogrammal is arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy használják fel egymás innovációit; tanuljunk egymástól, gondolkodjunk közösen a közös célok érdekében.

Ezúton meghívjuk Önt a program prezentációs döntőjére és eredményhirdetésére, amelyre a fenti időpontban online kerül sor. A meghirdetett négy témakörben versenyeznek azok az önkormányzatok a díjakért, amelyek túljutottak a kétlépcsős értékelési rendszeren és leginkább megfelelnek a program feltételeinek. 27 pályázatot kaptunk idén, valamennyi remek innovációt tartalmazott. A döntőbe azonban a szigorú kritériumrendszer alapján kerültek a jó gyakorlatok.

A végső megmérettetés a program hagyományai szerint egy prezentációs döntő, amiben minden önkormányzatnak 10 perc alatt kell bemutatnia és meggyőznie a szakmai közönséget a jó gyakorlatának az eredményeiről.

A téma vezető kormányzati szakértőinek előadásával szeretnénk még vonzóbbá és tartalmasabbá tenni a szakmai napunkat.

Érdemes végighallgatni és nézni, hiszen értékes különdíjakat fogunk kisorsolni a nézők között, akik szavaznak az általuk legjobbnak tartott jó gyakorlatra: ki érdemli a közönségdíjat, a programban meghirdetett díjakon felül.

Regisztrálni itt lehet, a regisztrációt követően, a konferencia előtti napon küldjük ki az online konferencia Internetes címét:

https://forms.gle/v1XQBuafxw5n9Xnt9

A tervezett program:
(A program letölthető válzozatban: ITT)

A tervezett program:

9 órától technikai segítségnyújtás azoknak, akik igénylik: belépés a konferencia virtuális termébe, (nem kell letölteni programot, böngészőn keresztül is működik), videó és hang működésének kipróbálása.

9.30-9.40 A rendezvény megnyitása: Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára, aki moderálja a napot.

9.40-9.45 Alina Tatarenko, az Európa Tanács Jó Kormányzás Szakértői Központjának vezetője (tolmácsolást biztosítunk)

9.45-10.00 Ráczné Németh Teodóra főosztályvezető, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság: Az önkormányzatok szerepe és lehetőségei a demenciával élők korszerű ellátásában - módszertani válaszok

10.00-10.40 Idősügyi jó gyakorlatok versenye (az alábbi címre kattintva az adott pályázat tölthető le a program honlapjáról)

10.00-10.10 Alsómocsolád     Új utakon a minőségi időskorért

10.10-10.20 Budapest XIII. Kerület    „Halló! Beszélgessünk!” – a segítségnyújtás nem csak pénz kérdése

10.20-10.30 Kozármisleny     Időseink védelmében a Kozármislenyi veszélyhelyzeti munkacsoport

10.30-10.40 Nyíregyháza       A szociális ellátások szerepe, fontossága az idős ellátásban (A helyi méltányossági ápolási díj és a házi segítségnyújtás rendszerének együttműködése Nyíregyházán)

10.40-10.55 Kávészünet

10.55-11.10 Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, Belügyminisztérium: Digitális kihívások járványhelyzetben a társadalmi felzárkózás terén

11.10-11.30 Szegénység elleni küzdelem jó gyakorlatainak versenye (az alábbi címre kattintva az adott pályázat tölthető le a program honlapjáról)

11.10-11.20 Budapest XIII. Kerület: Nem vagy egyedül: hívd a Previ Stúdiót

11.20-11.30 Eger: Felzárkózást támogató innovatív közösségi alapú kríziskezelés

11.30- 12.00 Közbiztonsági jó gyakorlatok versenye (az alábbi címre kattintva az adott pályázat tölthető le a program honlapjáról)

11.30-11.40 Arló: „Tegyünk együtt a helyi közbiztonságért!

11.40-11.50 Budapest XIII. Kerület: Nem hagyunk szó nélkül!

11.50-12.00 Kunsziget: Kunsziget biztonságáért a megváltozott helyzetben

12.00-12.15 Dr. Nagyházi György az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Fejlesztési Programok Főosztálya szakértője: az önkormányzatok lehetséges szerepe a koronavírus járvány negatív gazdasági következményeinek mérséklésében

12.15-12.55 Innovációs gyakorlatok versenye (az alábbi címre kattintva az adott pályázat tölthető le a program honlapjáról)

12.15-12.25 Budapest IV. Kerület: Állatmentő Liga Újpesten, különös tekintettel a veszélyhelyzet ideje alatt.

12.25-12.35 Budapest XIII. Kerület: "Segítsünk egymásnak, hogy közösen segíthessünk a rászorultaknak" üzletek, gyógyszertárak együttműködése az önkormányzattal

12.35-12.45 Budapest XV. Kerület: Újszerű, digitális segítségnyújtó platform a COVID-19 járvány ideje alatt.

12.45-12.55 Szada: A Fény Világnapja Szadán - önkormányzat és civilek együtt a közösségért nehéz helyzetekben is

12.55-13.25 Ebédszünet – IB döntés a helyezettekről

13.25 – 13.45 Ünnepélyes eredményhirdetés –Ajándéktárgyak sorsolása a közönségdíjra szavazók között

Tisztelettel,

Dr. Gyergyák Ferenc főtitkár