Hírek

Hírek

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2023-as pályázati szakaszának továbbjutói

« Vissza [ 2023. 10. 10. ]

A pályázatok beérkezését követően a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottsága döntést hozott, a szakértők értékelését követően a bizottság tagjai a beérkezett pályázatok közül 2023. október 9-ei online ülés keretében választották ki a 10 továbbjutó önkormányzati jó gyakorlatot.

A tizenöt éve folyamatosan működő Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja az Európa Tanács támogatásával egy széles körben elfogadott nemzetközi módszertant követ. A TÖOSZ vezetésével, szakértők közreműködésével az Irányító Bizottság az elfogadottság, az együttműködés, átláthatóság, nyitottság, fontosság, hatásosság, hatékonyság, fenntarthatóság, megismételhetőség, innováció és a dokumentáltság szempontjai alapján értékelték a 2023. szeptember 14-éig beérkezett pályázatokat. Az idei év témái: helyi értékek a településmarketing és/vagy a kulturális alapú gazdaságfejlesztés, bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok, valamint önkormányzati innovációk.

Az Irányító Bizottság, és az abban résztvevő szervezetek (A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége mellett a Belügyminisztérium, a Kisvárosok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, a Homo Oecologicus Alapítvány, az Országos Polgárőr Szövetség) a 2023-as pályázati kiírással arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy használják fel egymás innovációit; tanuljunk egymástól, gondolkodjunk közösen a közös célok érdekében.

Az alábbiakban bemutatjuk a tíz továbbjutó önkormányzat írásos pályázati anyagát:

HELYI ÉRTÉKEK A TELEPÜLÉSMARKETING ÉS/VAGY A KULTURÁLIS ALAPÚ GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Budapest Főváros XIII. kerület

 Szépkorúak testvérvárosi Sportjátéka 

Zsámbék

 Fékomadta Fesztivál

BŰNMEGELŐZÉSI, KÖZBIZTONSÁGI JÓ ÖNKORMÁNYZATI GYAKORLATOK

Budapest Főváros XIII. kerület

 Érdekel? Van választásod merre indulsz!

Baja

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlat Baján

Budapest Főváros IV. kerület

 Újpesti Felhőn Szállók Program 

Siófok

Okoszebra Program – Biztonságos közlekedési megoldások Siófokon

ÖNKORMÁNYZATI INNOVÁCIÓK

Kőszeg

 Lomilottó

Gödöllő

Pedibusz-Gödöllő, Környezettudatos iskolába járási program

Budapest Főváros XIII. kerület

 KerekKocka, azaz lehetünk eltérőek, mégis Mi vagyunk!

Budapest Főváros XVIII. kerület

 Városkártya Budapest Főváros XVIII. kerületében

 


A tíz jó önkormányzati gyakorlatot helyszíni látogatás keretében tekintik meg a szakértők, majd a látogatások tapasztalatai alapján hozza meg az Irányító Bizottság  a döntését arról, hogy mely önkormányzatok pályázatai versenyezhetnek egymással a 2023. november 20-ai döntőn. Az prezentációs döntőn a döntőbe kerülő önkormányzatok tíz-tíz percben mutathatják be jó gyakorlataikat, amelyek alapján a program Irányító Bizottsága dönt az eredményekről és kialakul a nyertesek sorrendje.

A pályázati dokumentációhoz a pályázati formanyomtatvány elektronikus kitöltése mellett egy 8-10 szöveges-képes diából álló MS Power Point (ppt) prezentációt és egy rövid videó megküldését vártunk a pályázóktól. A rövid videókat folyamatosan közzétesszük az interneten, hogy a tanulási folyamat és a tudásmegosztás már ebben a szakaszban is igazán hatékony lehessen.