Hírek

Hírek

Összefoglaló kiadvány a program 2014-2015-ös szakaszáról

« Vissza [ 2015. 11. 27. ]

Ünnepélyes zárókonferencia keretében 2015. novenber 5-én eredményhirdetéssel Lezárult a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjának 2014-2015-ös szakasza. Három témakörben mindösszesen 43 pályázat érkezett. A döntőben végül 11 pályázat részesült elismerésben. A hagyományoknak megfelelően elkészítettük a pályázati szakaszról szóló összefoglaló kiadványt.

A 2014-15-ös pályázati kiírásról:

A Példát átadó gyakorlatok pályázatát – a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan.

A Belügyminisztérium mellett az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága és a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkársága vesz részt. Ugyancsak kezdetektől részt vesz a programban a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Faluszövetség.

2015. évi Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program pályázata 3 témában került meghirdetésre:

  • Legjobb közfoglalkoztatási gyakorlat
  • Gazdálkodó település
  • Roma nemzetiségi és helyi önkormányzat együttműködése
  • Különdíj: Magyar Territoria Innovációs Díj

A három témakörben mindösszesen 43 pályázat érkezett. Csupán Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Vas megyékből nem volt pályázó.

Közfoglalkoztatás témában: 32 pályázat (Ajak, Arló, Ásotthalom, Bácsszentgyörgy, Cégénydányád, Derecske, Gyulaj, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Ináncs, Jánoshida, Karakószörcsök, Karancslapujtő, Kazár, Kelevíz, Kistapolca, Kisvarsány, Lovászpatona, Nagypáli, Nagypall, Udvari, Újszilvás, Putnok, Szabadhídvég, Szalapa, Szarvas, Tetétlen, Tiszaigar, Varsány, Zalaszentmárton, Zics).

Gazdálkodó település témában: 7 pályázat érkezett (Alsómocsolád, Cégénydányád, Garadna, Hajdúnánás, Mór, Szorgalmatos, Tunyogmatolcs).

Roma nemzetiségi és helyi önkormányzat együttműködés témában: 4 pályázat érkezett (Budapest IV. kerület, Dunaújváros, Szolnok, Varsány)

A program Irányító bizottsága a beérkezett pályázatokat megismerve döntött arról, hogy mely pályázatok megvalósulását nézi meg helyszíni látogatás keretében. Az első szűrést követően 33 pályázati helyszín látogatására került sor az Irányító bizottság és a szakértői csoport részvételével.

A döntőbe 11 pályázat jutott be, az egyes helyezések sorsa a benyújtott pályázat, a helyszíni látogatás és a záró konferencián elhangzott prezentáció együttes értékelése alapján dőlt el az alábbiak szerint:

Közfoglalkoztatás

1. Tetétlen

2. Jánoshida

3. Hajdúdorog

3. Karancslapujtő

3. Szabadhídvég

Gazdálkodó település

1. Alsómocsolád

2. Garadna

3. Szorgalmatos

Roma nemzetiségi és helyi önkormányzat együttműködése

1. Dunaújváros

2. Szolnok

3. Budapest IV. kerület

A Francia-Magyar Kezdeményezések (INFH), a Helyi Obszervatórium (LRMI) és a TÖOSZ által létrehozott Magyar Territoria Innovációs Díj Szervező Bizottsága csatlakozott a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázati rendszeréhez. A Magyar Territoria Innovációs Díj Szervező bizottsága és a LÖGY Irányító Bizottsága megállapodása szerint a döntőbe jutók automatikusan versenyeztek az innovációs külön díjért.

A bizottság döntése alapján díjazott lett:

személy kategóriában: Borbélyné Fülöp Hajnalka, Tetétlen polgármestere,

közösség kategóriában: Dunaújváros Megyei Jogú Város,

önkormányzat kategóriában: Szorgalmatos község önkormányzata.

 

Az összefoglaló kiadvány letölthető: INNEN