Hírek

Hírek

LÖGY Program 2019: íme a nyertesek

« Vissza [ 2019. 06. 28. ]

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2019. június 28-i gödöllői záró konferenciáján a döntőbe jutott települések képviselői mutatták be megvalósított jó gyakorlatukat. A díjak odaítéléséről ezt követően döntött a program Irányító Bizottsága, összesen 12 önkormányzat 13 pályázata részesült elismerésben.

A 10 tagból (Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárság, Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Homo Eocologicus Alapítvány,e-Demokrácia Műhely Egyesület, Országos Polgárőr Szövetség) álló Irányító Bizottság minden tagja egy-egy szavazattal bír és egyszerű többséggel hoz döntéseket. A helyezések végső sorrendje három lépcsőn keresztül alakul, az Irányító Bizottság sokszor kihívásokkal szembesül az alma és a körte összehasonlításának analógiájára.

A Program lényegét az egymástól való tanulás adja, az új és innovatív ötletek és programok cseréje. Az írásbeli pályázatokat szakértők pontozták, ami alapján az Irányító Bizottság meghatározta a megtekintésre érdemes jó gyakorlatokat. Így látogattak meg a szakértők 16 jó gyakorlatot, amiből 13 jutott a döntőbe.

A döntős pályázók június 28-án bemutatott prezentációit követően az Irányító Bizottság tagjainak szavazata alapján a végeredmények:

Idősügy (falvak kategória)

Első helyezés:

Szamossályi Község Önkormányzata „Mindenki fontos! Fókuszban a demens ellátás” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Második helyezés:

Alsómocsolád Község Önkormányzata „Generációs híd építése és minőségi holisztikus ellátás a településen és az Őszi Fény Idősek Otthonában” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Harmadik helyezés:

Abasár Község Önkormányzata „GENERÁCIÓK KAPCSOLATBAN – Innováció az időskori ellátásban Abasáron és partnertelepülésein”című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Idősügy (városok kategória)

Első helyezés:

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata „A teljesség felé” idősügyi programsorozatának bemutatásával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Második helyezés:

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata „Idősek Közösségi Központjának kialakítása, működtetése” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Állampolgári részvétel

Első helyezés:

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata „A szolnoki ifjúság közéleti nevelése” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Második helyezés:

Alsómocsolád Község Önkormányzata „Alsómocsolád, az élhető zsáktelepülés – tudatos tervezéstől a közösségi vállalkozásig” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Harmadik helyezés:

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat „Bízni. Törődni. Dönteni. Cselekedni.” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Roma és nem roma önkormányzatok együttműködése

Első helyezés:

Szarvas Város Önkormányzata „Önkormányzatok közötti együttműködési területek a kultúrák közötti párbeszéd javítására” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Második helyezés:

Ozora Község Önkormányzata „Együtt jobb és könnyebb!” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Harmadik helyezés:

Tetétlen Község Önkormányzata „Tetétlenen semmi sem véletlen” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Közbiztonsági jó gyakorlatok

Első helyezés:

Kunsziget Község Önkormányzata „Közösen a biztonságért – közösen a polgárok védelméért” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

Második helyezés:

Polgár Város Önkormányzata „Polgárőrök Polgáron Polgárért!” című pályázatával (a döntőn bemutatott prezentáció letölthető INNEN)

A nyeremények tükrözik, hogy versenyzés és versengés helyett a program célja az együttműködés, és az egymástól való tanulás: a nyertesek (a közbiztonsági téma kivételével) együtt vesznek részt 2019. szeptemberében egy bolgár szakmai tanulmányúton, ahol a bolgár önkormányzatokkal cserélnek tapasztalatokat, látogatnak meg a pályázati témákban jó gyakorlatokat, innovációkat. A közbiztonság javítása témában a BM-nek köszönhetően pénzbeli elismerést kapnak a nyertesek: az első 1,7 millió Ft, a második 1,3 millió Ft összegben, amit a programmal kapcsolatos szakmai célok mentén költhetnek el az önkormányzatok.

Mi történt a prezentációs döntő előtt?

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottsága az írásbeli értékelést követően 2019. május 17-én – a május 6-i határidőig beérkezett – pályázatok közül választotta ki azt a tizenhat jó gyakorlatot, amelyet a helyszínen is megtekintettek. A helyszíni látogatások háromhetes, 2019. május 24 – június 13-ig tartó időszakában valamennyi településre ellátogattak az Irányító Bizottság tagjai, illetve a program szakértői. A program ütemezése alapján a 2019. június 17-i találkozón az Irányító Bizottság tagjai a helyszíni tapasztalatokat összegezve hoztak döntést a prezentációs döntőbe jutó önkormányzati gyakorlatokról.

A helyszíni látogatások inspiráló és fontos részei a pályázati folyamatnak, hiszen mindenütt olyan jó gyakorlatokat nézhettek meg a szakértők, amikre méltán lehetnek büszkék a helyiek. A kiválasztás alapja végül sokkal inkább a kiírás céljainak való megfelelés volt, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy olvassák és alkalmazzák bátran bármelyik beérkezett pályázati anyagot, hiszen azokban számos innováció, ötlet, adott esetben követendő szemlélet ölt testet.

A döntőbe jutott önkormányzatok részére 2019. június 24-én felkészítő napot tartottunk, ahol minden résztvevő döntősnek segítséget nyújtottunk abban, hogy megfelelően fel tudjon készülni a döntőben való prezentációra, ahol mindenkinek tíz perc áll rendelkezésre legjobb gyakorlatának bemutatására.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programról

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan, a megvalósításban részt vesz a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Homo Eocologicus Alapítvány és az eDemokrácia Egyesület.

A Program Magyarországon a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége felügyelete mellett az Irányító Bizottság fejleszti és vezeti. Az Irányító Bizottság munkáját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kinevezett projektmenedzser segíti. Az Irányító Bizottság egyszerű többséggel dönt valamennyi felmerülő kérdésben.

A Program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, valamint jó gyakorlatok tudásbázisának létrehozatala. A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázatának magyarországi bevezetésével új lehetőségek nyíltak az önkormányzatok számára, azzal, hogy a gyakorlatban megvalósított jó és bevált gyakorlatukat saját maguk értékeljék, valamint a szélesebb szakmai közvélemény számára nyilvánossá tegyék. A bemutatkozás vállalása már önmagában sikernek tekinthető. A pályázatokban megjelenített gyakorlatok olyan tudásbázist alkotnak, amelyet a hasonló témakört, problémát megoldó önkormányzatok alkalmazhatnak, átvehetnek. A pályázatok versenye tovább erősíti a települések közötti együttműködést, az egymástól való tanulás lehetőségét. Több mint tíz év pályázatainak sikere és tapasztalatai egyértelműen igazolják, hogy szükség van a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjára, annak folytatására.

Mi történik ezután?

A Program döntőjébe jutott önkormányzatai vállalták, hogy helyi rendezvény keretében megismertetik szakmai vívmányaikat más, érdeklődő önkormányzatokkal. A következő dátumokat és helyszíneket érdemes most beírni a naptárba, hiszen a helyszínen egy nyílt nap keretében első kézből származó információkat nyerhet bárki, aki átvenné a díjazott jó gyakorlatot:

Önkormányzat

Jó gyakorlat megnevezése

Disszeminációs nap időpontja

IDŐSÜGY

Abasár

GENERÁCIÓK KAPCSOLATBAN – Innováció az időskori ellátásban Abasáron és partnertelepülésein

2019. november 13.

Alsómocsolád

Generációs híd építése és minőségi holisztikus ellátás a településen és az Őszi Fény Idősek Otthonában

 

Budapest IX. Kerület

Ferencváros Önkormányzata „A teljesség felé” idősügyi programsorozatának bemutatása

2019. november 20.

Szamossályi

Mindenki fontos! Fókuszban a demens ellátás

 

Szeged

Idősek Közösségi Központjának kialakítása, működtetése

2020. március 10.

ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVÉTEL

Budapest XIII. Kerület

„Bízni. Törődni. Dönteni. Cselekedni.”

 

Alsómocsolád

Alsómocsolád, az élhető zsáktelepülés – tudatos tervezéstől a közösségi vállalkozásig

 

Szolnok

„A szolnoki ifjúság közéleti nevelése”

 

KÖZBIZTONSÁG

Kunsziget

„Közösen a biztonságért – közösen a polgárok védelméért”

2019. október 3.

Polgár

Polgárőrök Polgáron Polgárért! 

 

ROMA INTEGRÁCIÓ

Ozora

„Együtt jobb és könnyebb!”

2019. szeptember 14. Tolerancia Nap

Szarvas

Önkormányzatok közötti együttműködési területek a kultúrák közötti párbeszéd javítására

 

Tetétlen

Tetétlenen semmi sem véletlen

2019. november 21.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A disszeminációs napok dátumait, az azokról szóló információt keresse a Program honlapján, iratkozzon fel hírlevelünkre!