Hírek

Hírek

2017 legjobb önkormányzati gyakorlatai

« Vissza [ 2017. 10. 25. ]

Ünnepélyes záró konferencia keretében 2017. október 24-én eredményhirdetéssel zárult a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjának 2017-es szakasza. Két témakörben érkeztek pályázatok, a döntőben végül hat önkormányzat pályázata részesült elismerésben. A program megvalósításában részt vett a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Országos Polgárőr Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan.

A pályázati program célja új és innovatív helyi megoldások, a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának megismertetése az ország más önkormányzataival és a szakmai közélettel. A program által kezdeményezett tudásátadási folyamat nem csupán azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították. A programot szakmai konferencia keretében zárjuk, hagyományosan ősszel, ahol a szélesebb szakmai közönség előtt zajlik a „prezentációs döntő”, ahol a döntőbe jutott települések mutatják be pályázati anyagukat prezentáció formájában.

Az Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2017-es pályázati szakaszának ünnepélyes záró konferencián köszöntőt mondott Dr. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, az önkormányzatok helyzetéről tartott előadást Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a polgárőrség és az önkormányzat együttműködéséről tartott előadást Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Idén két pályázati téma volt: a „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei, amelynek kiemelt célja volt az olyan jó gyakorlatok felkutatása, amelyek a feszültségek enyhítése, a roma és nem-roma párbeszéd elősegítése, az előítéletek csökkentése révén erősítik a helyi roma közösségek identitását, javítják a kultúrához, oktatáshoz, egészségügyhöz, munkához és szociális, társadalmi javakhoz való hozzáférést, ugyanakkor a nem roma lakosság körében is pozitív visszhangra találnak. A másik téma a Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése, a helyi önkormányzat és a helyi polgárőr egyesület együttműködésén alapuló közös programok felkutatását célozta.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottsága 2017. október 24-ei döntése alapján a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2017. évi pályázati szakaszának nyertesei:

„Közös-többszörös”-a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei:

  1. helyezett Budapest Főváros IX. kerülete                Díjazás: 1.200.000 Ft.
  2. helyezett Budaörs                                                        Díjazás: 800.000 Ft.
  3. helyezett Kisújszállás                                                  Díjazás: 500.000 Ft.

Az elismeréseket átadta: Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke ésTenczer Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felzárkózási Fejlesztések Főosztálya szakmai tanácsadója.

Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése

1. helyezett Ajak                                                                       Díjazás: 1.200.000 Ft.
2. helyezett Abasár                                                                  Díjazás: 1.000.000 Ft.
3. helyezett Budapest Főváros XIII. kerülete                     Díjazás: 800.000 Ft.

Az elismeréseket átadta: Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója.

A pályázatok megtekinthetők: ITT

A konferencia keretében átadott Territoria Díjak nyertesei:

EGY ÖNKORMÁNYZAT kategóriában – Territoria Önkormányzati Díj az Innovációért: Zalaszentmárton,

EGY PROGRAM kategóriában – Territoria Fenntartható Környezetért Innovációs Díj: Budapest XIII. Kerület,

EGY KÖZÖSSÉG – Territoria Társadalmi Integráció Innovációs Díj közösségi programok számára a demokrácia és a részvétel erősítéséért: Súr.

Az elismeréseket átadta: Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Dr. Kovács Róbert, a Helyi Obszervatórium ügyvezetője és José Luis Osete, a  Francia-Magyar Kezdeményezések – Initiatives France-Hongrie (INFH) igazgatója.

 

Az elhangzott előadások prezentációi letölthetők: INNEN

A konferencián készült fotók letölthetők: INNEN

A fotók felhasználása esetén kérjük a Fotó: TÖOSZ meglelölést szíveskedjen használni.

Gratulálunk a díjazottaknak és minden pályázónak, köszönjük a közreműködők munkáját és a részvételt, találkozunk jövőre!